Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2007

Το "Black Μπέε..." του Θόδωρου Μαραγκού

Στο 46ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η ταινία του Θόδωρου Μαραγκού "Black Μπεε..." πήρε το 2ο Βραβείο ταινίας Τεκμηρίωσης:

Το 2ο Βραβείο ταινίας Τεκμηρίωσης Mεγάλου Μήκους ύψους 11.740 ευρώ
Απονέμεται στην ταινία τεκμηρίωσης: Black Μπέε
Παραγωγή: Θόδωρος Μαραγκός, Όλγα Μαραγκού
Σκηνοθεσία: Θόδωρος Μαραγκός


Σε συνέντευξη του Θόδωρου Μαραγκού, που δημοσίευσε το περιοδικό "Δαυλός" στο τεύχος 293, ΙΟΥΛ. - ΑΥΓ. 2006 έμαθα από "πρώτο χέρι", γιατί δεν είδαμε την ταινία στους κινηματογράφους:

Ερώτηση: Από την απήχηση που είχε το έργο σας είστε ικανοποιημένος;
_ Ναι, από την ποιοτική απήχηση, γιατί για την ποσοτική δεν μου επιτρέψανε. Δηλαδή με ρίξανε τώρα στο τέλος της κινηματογραφικής εποχής, ενώ είχαμε συμφωνήσει άλλα: να παιχτεί στη μέση της κινηματογραφικής περιόδου.
Ερώτηση: Ποιός ήταν ο λόγος της δυσμενούς αυτής αλλαγής;
_ Πιστεύω οτι η ταινία άρχισε από ένα σημείο και πέρα να ενοχλεί, γιατί άρεσε πάρα πολύ κι όσοι την βλέπουν φεύγουν ενθουσιασμένοι κι εντυπωσιασμένοι. Αλλά δεν αρέσει σε αυτούς που κτυπάει η ταινία. Δεν αρέσει στο κράτος, δεν αρέσει στο υπουργείο, δεν αρέσει σ' όλους τους φορείς. Αυτοί λιγάκι ενοχληθήκανε κι ίσως πιέσανε. Αντικειμενικά την έρριξαν την ταινία, για να μην γίνει κεντρικό πολιτιστικό ζήτημα. Αν παιζόταν το χειμώνα, μπορούσε να κάνει και 100.000 εισητήρια. Γιατί ο κόσμος όταν έμαθε οτι πήρε το βραβείο στη Θεσσαλονίκη κι ενδιαφέρθηκε, δεν την είδε. Την έπαιξαν μετά από δυο - τρείς μήνες, τώρα που έλειπε όλος ο κόσμος, τώρα που μιλάμε, μετά το Πάσχα και την Πρωτομαγιά, τότε την έβαλαν να παίξη μέσα στις γιορτές.
Ερώτηση: Πιστεύετε, οτι η Εκκλησία έχει τα παρακλάδια της και μέσα στα κινηματογραφικά πράγματα;
_ Όχι ακριβώς η Εκκλησία στην προκειμένη περίπτωση, γιατί φταίει και το κράτος. Πιστεύω, οτι όλοι μαζί είναι ένα μέτωπο, που εμποδίζουν οποιαδήποτε φωνή να ακουστή και να πάη παραπέρα. Την κρατάνε δηλαδή μέσα σε περιωρισμένα πλαίσια, ακριβώς για να δείξουν, οτι έχουμε μια δημοκρατική επίφαση, αλλά από την άλλη μεριά εμποδίζουν την εξάπλωσή της.


Γιατί άραγε, πολλοί που θα το θέλαμε, δεν είδαμε την ταινία; Ας δούμε περί τίνος πρόκειται, μια περίληψη του θέματος της ταινίας:

Ένας αρχαίος έλληνας φιλόσοφος έγραψε τον 1ο αιώνα μ.Χ., μία επιστολή προς Θοδωράκη τον νεοέλληνα. Όταν το μαθαίνει ο Θοδωράκης, ταξιδεύει στην Ιταλία, εκεί που βρέθηκε στις ανασκαφές μαζί με 2.000 άλλα αρχαία ελληνικά κείμενα, για να την παραλάβει. Όταν φθάνει, έκπληκτος διαπιστώνει ότι για την επιστολή του ενδιαφέρονται κι άλλοι που αναζητούν ιστορικές αλήθειες. Κάποιοι άλλοι, όμως, προσπαθούν να την εξαφανίσουν γιατί φοβούνται μην αποκαλύπτει θρησκευτικά απόρρητα. Για την επιστολή του επίσης ενδιαφέρεται κι ο Δημητράκης, που έχει ψυχολογικά προβλήματα. Αυτός ψάχνει το παρελθόν του για να βρει τι ήταν, πριν μεταμορφωθεί σε πρόβατο Σε συνέντευξη τύπου κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2005, ο Θόδωρος Μαραγκός δηλώνει: «Ο Νεοέλληνας έχει χάσει την επαφή με τον πολιτισμό του και δυσκολεύεται να επανασυνδεθεί, καθώς υπάρχουν πολλά εμπόδια». Όσο για τον τίτλο της ταινίας του, εξήγησε: «Ο τίτλος στην αρχή θα ήταν «Το μαύρο πρόβατο», αλλά επειδή το μαύρο πρόβατο... απέκτησε δικιά του φωνή βάλαμε τελικά αυτόν. Είναι η φωνή του υποταγμένου Έλληνα, που έχει χάσει τη δική του και συμπεριφέρεται σαν πρόβατο απέναντι στις δυσκολίες της ζωής. Είναι οι Νεοέλληνες, που στην πορεία όμως πιστεύω ότι θα βρουν αυτά που είχαν στερηθεί τόσα χρόνια». Σε σχέση με το θέμα της ταινίας του, είπε: «Ξεκινήσαμε αυτό το ταξίδι στην Ιταλία για να βρούμε τις ρίζες μας, να αποκτήσουμε γνώσεις που μας έλειπαν. Θέλαμε να μάθουμε και να δείξουμε κάποια πράγματα. Οι Ιταλοί πάντως γνωρίζουν πολλά για τον πολιτισμό μας και τον θεωρούν πολύ σπουδαίο».

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα συνέντευξη του καταξιωμένου σκηνοθέτη του "black μπέε" βρήκα στο:

http://www.gowest.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2632&Itemid=480

και έχει ως εξής:

Συνέντευξη του Θόδωρου Μαραγκού στην Ειρήνη Κατσουνάκη για τον κατάλογο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Νοέμβριος 2005

Γιατί «Black Mπεεε» και όχι… «Mαύρο Πρόβατο»;
Tο «μαύρο πρόβατο» ως τίτλος δεν εκφράζει και τόσο το νόημα του έργου. O μεταμορφωμένος σε πρόβατο, μέσα από κοινωνικό-ιστορικές και θρησκευτικές συνθήκες, νεοέλληνας Δημητράκης, απέκτησε και καινούρια διάλεκτο. Tο «Black Mπεεε» είναι η φωνή του και η κουλτούρα του.

Θέλετε να πείτε πως έχουμε αποκοπεί από τον πολιτισμό και τις ρίζες μας;
Ένας Iταλός λυκειάρχης σε σχολείο της Nάπολης μας είπε «εσείς στην Eλλάδα μπορεί να έχετε γυρίσει τις πλάτες στις ρίζες σας, εμείς όμως είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι η κληρονομιά που μας άφησε ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός για τη δημοκρατία, την ελευθερία κ.λ.π. είναι απόλυτες αξίες, υψίστης σημασίας για την εκπαίδευση των παιδιών μας». Προσωπικά πιστεύω ότι εδώ και δύο χιλιετίες οι χριστιανοί, οι Tούρκοι και κατόπιν οι μεγάλες δυνάμεις με τα τσιράκια τους, προσπαθούν να μας αποκλείσουν από αυτήν την κληρονομιά και δεν τα έχουν καταφέρει. Σας υπενθυμίζω τα λόγια του Kίσινγκερ –που είναι συνδεδεμένος με τη χούντα και την εισβολή του Aττίλα, στην Kύπρο- ο οποίος είπε πως για να υποτάξεις τον ελληνικό λαό πρέπει να τον αποκόψεις από τις ρίζες του.

Στο τέλος της ταινίας λέτε πως ο Έλληνας ορίζεται από τον πολιτισμό του και όχι από τα γεωγραφικά σύνορα. Tί σημαίνει αυτό για το σύγχρονο νεοέλληνα;
Ένα από τα κεντρικά πρόσωπα του «Black Mπεεε…» είναι ένας Iταλός που έχει ελληνική παιδεία, μιλάει την ελληνική γλώσσα και το όνομα του είναι Aίγισθος… Δεν θεωρώ ότι η καταγωγή ή το αίμα που ρέει στις φλέβες μας καθορίζει τον Έλληνα. O ελληνισμός είναι πολιτισμός και αλίμονο αν περιοριζόταν μέσα στο ελληνικό κράτος. Tότε θα λέγαμε, όπως λένε κάποιοι, «εμείς οι πολιτισμένοι και όλοι οι άλλοι βάρβαροι». Oι έννοιες εθνικισμός ή ρατσισμός δεν ταιριάζουν στον νεοέλληνα, ο οποίος πρέπει να αναζητήσει τις γνώσεις που του στέρησαν για να συναντήσει τις ιστορικές αλήθειες…

Tί από όλα όσα είδατε, μάθατε, ακούσατε, ζήσατε στο οδοιπορικό σας, σας συγκίνησε περισσότερο;
Στην Iταλία συνάντησα έναν ελληνισμό που δεν υπάρχει ούτε στην Eλλάδα. Mε συγκίνησε το πόσο περήφανοι είναι οι Iταλοί, όσοι τουλάχιστον γνώρισα, για την ελληνική παιδεία τους.

Aν απαντούσατε σήμερα στο εικονικό γράμμα του Eπίκουρου, τι θα του λέγατε;
Αυτό είναι το θέμα της καινούργιας μου ταινίας. O Eπίκουρος στην επιστολή του προς… Θοδωράκη τον νεοέλληνα με ρωτάει, εκτός των άλλων, πως είναι η Eλλάδα σήμερα και σε ποια κοινωνία ζω. Nιώθω πως μόνο με αριστοφανική διάθεση μπορώ να του απαντήσω…

Τώρα μπορούμε να περιμένουμε να κυκλοφορήσει η ταινία στα βιντεοκλάμπ για να μπορέσουμε να την δούμε...

1 σχόλιο:

Α.Γ.ιος είπε...

Ένα ακόμη "μαύρο πρόβατο" :ΡΡ
http://g-agios.blogspot.com/