Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2007

Παραλήρημα, Αυτοτραυματισμοί, Ψυχικές Διαταραχές, Αντιγριπικά Φάρμακα και Γρίπη των ... Πτηνών

Η είδηση Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Το Βήμα της Τρίτης 27 Νοεμβρίου. Μια μικρή είδηση, στην προτελευταία σελίδα, κάτω αριστερά:


Ερευνούν για πιθανές παρενέργειες αντιγριπικών φαρμάκων

Επιτροπή της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα για να αποφανθεί για την ασφάλεια αντιγριπικών φαρμάκων. Αρμόδιες υπηρεσίες της FDA έσπευσαν να στείλουν υπομνήματα στα μέλη της επιτροπής ώστε να εξετάσουν ορισμένες σοβαρές παρενέργειες που πιθανολογείται οτι συνοδεύουν σκευάσματα όπως το Tamiflu και το Relenza.
Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί η εμφάνιση ψυχικών διαταραχών σε ασθενείς που έκαναν χρήση των φαρμάκων. Αν και δεν έχουν υπάρξει έρευνες που να τα συνδέουν άμεσα με ψυχικές διαταραχές, το γεγονός οτι έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα παραληρήματος και αυτοτραυματισμών οδήγησε την FDA στο να εξετάσει εκ νέου τα φάρμακα.


Και εύλογα αναρωτιέμαι εγώ τώρα, γιατί, ενώ έχει παρατηρηθεί η εμφάνιση ψυχικών διαταραχών στους χρήστες των φαρμάκων αυτών, δεν έχουν υπάρξει έρευνες; Γιατί οι έρευνες δεν έγιναν πριν δοθούν τα φάρμακα αυτά στην κατανάλωση;

Ένα ακόμα ερώτημα που προκύπτει από τα παραπάνω είναι, γιατί φάρμακα, που οι παρενέργειές τους γίνονται γνωστές μετά την διοχέτευσή τους στην ευρεία κατανάλωση και όχι πριν, έγιναν το απαραίτητο σκεύασμα για την "πρόληψη" μιας μορφής γρίπης (αυτής των πτηνών!), για την οποία, κάθε φθινόπωρο κατά τα τελευταία χρόνια, εξαγγέλλεται η υποτιθέμενη "πανδημία", ενώ στην πραγματικότητα δεν υπήρξε καμιά πανδημία, αφού δεν υπήρξε ούτε καν η ίδια η γρίπη στην υποτιθέμενη "μεταλαγμένη" της μορφή;

Για να δούμε τι έγραφε η ίδια εφημερίδα στις 23 Οκτωβρίου 2005, περίπου πριν δύο χρόνια, σε άρθρο με συνέντευξη του Βρετανού ειδικού, στελέχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και συντονιστή του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΝΑΜΠΑΡΟ:

- Πιστεύετε ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος εμφάνισης πανδημίας γρίπης στους ανθρώπους;

«Σε κάποια φάση θα υπάρξει πανδημία γρίπης στους ανθρώπους. Αυτό περιμένουμε. Τώρα αντιμετωπίζουμε επιδημία γρίπης των πτηνών και αναμένουμε κάποια στιγμή - δεν ξέρουμε ποια - μια πανδημία γρίπης στους ανθρώπους. Δεν γνωρίζω αν αυτή η πανδημία εμφανιστεί τώρα ή στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που εμείς επιθυμούμε είναι οι χώρες να είναι προετοιμασμένες για μια ενδεχόμενη πανδημία γρίπης».

- Ολο και συχνότερα όμως αναφέρονται ύποπτες περιπτώσεις μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μήπως αυτό μαρτυρεί ότι ο ιός μεταλλάσσεται και ότι η πανδημία πλησιάζει;

«Είναι γεγονός ότι έχουν αναφερθεί περιπτώσεις μετάδοσης μεταξύ των ανθρώπων και μελετούμε την πιθανότητα αυτή. Ωστόσο, για να έχουμε πανδημία, ο ιός πρέπει να έχει την ικανότητα να εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα μεταξύ των ανθρώπων και να έχει μόνιμη παρουσία στον πληθυσμό, σε ευρεία κλίμακα. Στη δεδομένη στιγμή δεν έχουμε αποδείξεις ότι έχει συμβεί κάτι τέτοιο».

- Αν η πανδημία ενσκήψει, πιστεύετε ότι είμαστε προετοιμασμένοι να την αντιμετωπίσουμε;

«Οχι, δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μια πανδημία γρίπης».

- Πού εντοπίζετε το πρόβλημα;

«Μελετούμε την ικανότητά μας να προστατεύσουμε τον πληθυσμό από τη γρίπη, αλλά και να τον καλύψουμε με φάρμακα αν υπάρξει πανδημία. H ουσία οσελταμιβίρη (Tamiflu) είναι εκείνη που έχει αποδειχθεί ως η πιο αποτελεσματική σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης πανδημίας. Είναι γεγονός ότι έχουμε περιορισμένες ποσότητες του Tamiflu, δεδομένων των αναγκών. Για τον λόγο αυτόν, θα ήταν καλό το ξέσπασμα της πανδημίας να καθυστερήσει τόσο ώστε να έχουμε προλάβει να αυξήσουμε τις ποσότητες του φαρμάκου που θα έχουμε στη διάθεσή μας».


Πλήρες το άρθρο στην εφημερίδα Το Βήμα, Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2005.

Δεν υπάρχουν σχόλια: